ASTRAADA PLC & Otomasyon ✓ Çözüldü
PLC günde birkaç kez sebepsiz duruyor, kondansatör mü arızalı?
HD
Hakan Demir
· Bakım Şefi
· 27.07.2026
· 1026 görüntülenme
Astraada PLC ile çalışan hattımız günde birkaç kez sebepsiz duruyor, panel üzerindeki hata LED'i yanmıyor ve çıkışlar sıfırlanıyor, sanki PLC resetleniyor gibi. Besleme gerilimini ölçtüm stabil görünüyor.
1 Cevap
RD
Recep Duman
· Fabrika Elektrik Teknikeri
✓ Kabul edilen çözüm
Hata koduyla işaretlenmeyen rastgele kilitlenmeler genelde PLC'nin güç kartındaki elektrolitik kondansatörlerin yaşlanmasından kaynaklanır, kapasite düştükçe ani yük değişimlerinde besleme dalgalanır ve işlemci resetlenir. Panelin içini açıp güç kartındaki kondansatörlerde şişme veya sızıntı olup olmadığına bakın, gözle görülür bozulma varsa değişim gerekir. Çıkış rölelerinin kontak direnci de zamanla artar, özellikle sık anahtarlanan çıkışlarda kontaklar yapışabilir veya arklanabilir; şüpheli çıkış rölesini tek tek test edin. Kondansatör ve röle temiz çıkarsa panel içi sıcaklığı ölçün, aşırı ısınma da işlemcinin watchdog resetine girmesine yol açabilir.
İlgili konular
- SIEMENS TIA Portal S7-1200 GO ONLINE olmuyor — ping var, bağlantı yok
- DANFOSS Yeni FC302 taktım, LCP ile parametre kopyaladım — şimdi W34 Fieldbus Fault
- OMRON CX-Programmer CP1E yi görmüyor: "selected port does not exist"
- ROCKWELL ControlLogix'te firmware güncellemesi yarıda kaldı, OK ledi kırmızıda
- XINJE Xinje PLC'de Modbus TCP haberleşmesi sürekli kopuyor, sebebi ne olabilir?
- FATEK PLC analog giriş değerleri neden aralıklarla sıçrıyor?