CHINT Sensör & Ölçüm ✓ Çözüldü
Endüktif yakınlık sensörü motor çalışınca yanlış algılama yapıyor, çözüm ne?
GM
Gökhan Mert
· Fabrika Müdür Yrd.
· 10.05.2026
· 289 görüntülenme
Üretim hattındaki endüktif yakınlık sensörü, yandaki frekans konvertörlü motor çalışmaya başladığında yanlış algılama yapıyor, motor durunca sensör normale dönüyor. Sensörü değiştirdim aynı sorun devam ediyor. Ne yapmalıyım?
1 Cevap
FK
Fatih Korkmaz
· Otomasyon Satış Müh.
✓ Kabul edilen çözüm
Bu net bir elektromanyetik parazit (EMI) belirtisi, sensörü değiştirmek çözmez çünkü kaynak dışarıdan geliyor. Sensör kablosunu güç kablolarından fiziksel olarak ayrı ve mümkünse ekranlı bir kanaldan geçir, aynı kablo kanalını frekans konvertörü güç kablosuyla paylaştırma. Sensöre ayrı, temiz bir besleme hattı ver, motor sürücüsüyle aynı besleme grubunu kullanma. Sensörün bağlantı terminallerinde gevşeklik olup olmadığını kontrol et, gevşek temas parazite karşı duyarlılığı artırır. Kalıcı çözüm için frekans konvertörü girişine EMI filtresi eklemeyi ya da daha yüksek gürültü bağışıklığına sahip bir sensöre geçmeyi değerlendir.
İlgili konular
- CHINT Chint şalter sık sık atıyor, aşırı yük mü kısa devre mi ayırt edemiyorum
- TELEMECANIQUE Endüktif sensör aralıklı algılama yapıyor, sensörü değiştirince de sorun devam etti
- OWEN 4-20mA basınç sensörü motor çalışınca sapma veriyor, EMI mi kaynak?
- BANNER Yansıtıcı yüzeyde fotosel sensör parlama yüzünden yanlış algılama yapıyor
- OMRON Endüktif sensör büyük motorun yanında neden yanlış tetikleniyor?
- SICK Enkoder sinyaline gürültü biniyor, servo ara sıra pozisyon kaybediyor