NUM CNC ✓ Çözüldü
NUM kontrollü frezede eksen izleme hatası alarmı sürekli tekrarlıyor
OB
Ozan Bulut
· Hat Sorumlusu
· 24.06.2026
· 698 görüntülenme
NUM 750 kontrollü dikey işleme merkezimde Z ekseni hızlı hareket ederken izleme hatası alarmı veriyor. Eksen mekanik olarak serbest dönüyor, sıkışma hissetmiyorum. Enkoder değeri ekranda normal görünüyor.
1 Cevap
YT
Yavuz Turan
· Üretim Bakım Şefi
✓ Kabul edilen çözüm Uzman
İzleme hatası, kontrolün beklediği konum ile enkoderden okunan gerçek konum arasındaki fark izin verilen sınırı aştığında düşer; ya eksen komuta yeterince hızlı yanıt vermiyor ya da geri besleme bozuk. Önce servo kazanç parametrelerini kontrol et, düşük kazanç eksenin komutu geç takip etmesine yol açar. Kızak ve bilyalı vida üzerindeki yağlamayı ve mekanik sürtünmeyi gözden geçir, kuru veya kirli bir kızak da gecikmeye sebep olur. Enkoder sinyalini osiloskopla incelemek gerekebilir, ekranda değer doğru görünse bile sinyal gürültülü olup ara sıra kayıp adım üretebilir.
İlgili konular
- FANUC Fanuc CNC'de M19 komutuyla spindle orient hiç durmuyor, 503 alarmı veriyor
- FANUC Fanuc servo amplifikatör X ve Y ekseninde rastgele 8 no'lu alarm veriyor
- CNC tezgahında Z ekseni referans kaybediyor, enkoder mi arızalı
- FANUC Fanuc CNC'de SV serwo alarmı titreşimden mi geliyor, kablo mu şüpheli?
- SIEMENS Sinumerik 840D kanal hazır olmuyor, 75091 hatası nereden geliyor?
- FANUC Fanuc kontrol tezgah kapatılınca eksen referansını kaybediyor, 307 alarmı çıkıyor