SCHNEIDER PLC & Otomasyon ✓ Çözüldü
M221 otomatı seri Modbus hattında sık sık haberleşme hatası veriyor
MÇ
Metin Çelik
· Tesis Bakım Müh.
· 02.08.2026
· 1557 görüntülenme
M221 kontrolörüm RS485 seri Modbus üzerinden birkaç cihazla haberleşiyor ama uzun süreli çalışmada haberleşme hata oranı yüksek çıkıyor. Kablo ekranlamasını kontrol ettim, sorunsuz görünüyor. Hat sonlarında sonlandırma direnci var mı emin değilim.
1 Cevap
OE
Okan Erdoğan
· Enstrüman Teknisyeni
✓ Kabul edilen çözüm
RS485 hatlarında yüksek hata oranı çoğunlukla yanlış hat sonlandırmasından veya zayıf referans topraklamadan kaynaklanır. Hattın her iki ucunda 120 ohm sonlandırma direnci olduğundan emin ol, tek uçta veya hiç yoksa yansımalar veri bozulmasına yol açar. Ekranı sadece tek noktadan, genelde PLC tarafından topraklaya; iki uçtan topraklama toprak döngüsü oluşturup gürültü katar. Baud rate'i düşürmeyi de dene, yüksek hızda uzun ve gürültülü hatlarda hata oranı belirgin şekilde artar.
İlgili konular
- SCHNEIDER ATV630 frenlemede ObF (over-braking) — dec süresini uzatamıyorum
- SCHNEIDER Machine Expert M241 e bağlanmıyor — firmware sonrası şifre istiyor
- SCHNEIDER ATV312'de OLF hatası sık geliyor, ITH'i etikete göre ayarladım yine de düşüyor
- SCHNEIDER Schneider HMI paneli açılışta ilerleme çubuğunda takılı kalıyor, açılmıyor
- SCHNEIDER Magelis ekranı M580 otomatla ara sıra haberleşmeyi kaybediyor, IP çakışması yok
- SCHNEIDER Schneider ATV950 sürücüde EnF enkoder hatası ve toprak kaçağı birlikte çıkıyor