GENEL Termik atma Enerji & Pano ✓ Çözüldü

Termik röle sürekli atıyor, bir faz 220V gösteriyor — motor kalkış yapamıyor

SK Selim K. · Pano Ustası · 11.06.2026 · 2422 görüntülenme
Arkadaşlar 15 kW asenkron motor kalkışa geçemeden 20 saniye içinde termiği attırıyor. Fazları ölçtüm: iki faz 380V, üçüncü faz 220V civarında görünüyor. Motora biraz el ile destek verince dönmeye başlıyor. Termiği bir kademe büyüttüm, yine attı. Motor mu sarım mı, besleme mi?
2 Cevap
YE Yusuf E. · Elektrik Teknikeri ✓ Kabul edilen çözüm
Termiği büyütme — o seni koruyan şey ve doğru çalışıyor. Bir fazın 220V görünmesi faz kaybı/yüksek dirençli bağlantı demek; motor iki fazla kalkmaya çalışınca akım tavan yapıyor.\n\n1) Pens ampermetreyle üç fazın akımını ayrı ayrı ölç — dengesizlik göreceksin.\n2) Sırayla kontrol: sigorta bıçak kontakları (oksitlenme), kontaktör güç kontakları (yanık/karıncalanma), motor klemens bağlantıları (gevşek somun).\n3) Bizde bu arızaların yarısı yanmış kontaktör kontağı çıkıyor — kapağı aç, gümüş kontaklara bak.\n\nBesleme düzelmeden motoru zorlama, sargıyı yakarsın.
SK Selim K. · Pano Ustası
Haklıymışsınız — kontaktörün B fazı kontağı kömürleşmiş. Kontaktörü değiştirdim, üç faz da 385V, motor ilk denemede kalktı. Teşekkürler!
İlgili konular
Tüm konular

Sor. Çöz. Paylaş.

Saha teknisyenleri ve mühendislerin gerçek arıza çözümleri. Hatanı yaz, topluluk ve uzmanlar yanıtlasın — sen de bildiğini paylaş.

19.779+HATA ÇÖZÜMÜ
271MARKA
121.545FİYAT KAYDI
İlk konular, sahada en sık yaşanan arızalardan Zeror ekibince derlenmiş örnek vakalardır.
Güvenlik uyarısı: Topluluk ve AI çözümleri referans amaçlıdır. Enerji, PLC ve makine müdahalelerinde yetkili teknik personel ve üretici talimatları esastır. Kritik uygulamalarda çözümün uzman tarafından doğrulanması önerilir.