SCHNEIDER Enerji & Pano ✓ Çözüldü
Motor kontaktörünün bobini sık sık yanıyor, sebebini bulamıyorum
EB
Ersin Bayram
· Kalibrasyon Teknisyeni
· 13.06.2026
· 908 görüntülenme
Üç fazlı bir motoru süren kontaktörün bobinini üçüncü kez değiştiriyorum, birkaç haftada bir yanıyor. Kontaklar temiz görünüyor, aşırı ısınma da fark etmiyorum. Ne kontrol etmeliyim?
1 Cevap
YT
Yavuz Turan
· Üretim Bakım Şefi
✓ Kabul edilen çözüm
İlk kontrol noktası kontaktörün sınıfı olmalı; motor yükleri kalkışta nominal akımın birkaç katını çekebilir, resistif yükler için seçilmiş bir kontaktör motor uygulamasında hızla yıpranır. Kontaktörün motor kullanımına ve motorun kalkış akımına uygun boyutlandırıldığını etiketten teyit edin. Kumanda devresindeki bobin gerilimini ölçün, gerilimin nominal değerin üzerinde veya dalgalı olması bobini zamanla yakar. Kontaktörün açma-kapama sıklığına bakın, kısa aralıklarla sık çalıştırma bobinin soğuma süresini bulamamasına ve aşırı ısınıp yanmasına yol açar. Kontak yüzeylerini yakından inceleyin, hafif yapışma veya oksitlenme başlangıcı bobin üzerinden ekstra akım çekilmesine neden olabilir, gerekirse kontak bloğunu da bobinle birlikte değiştirin.
İlgili konular
- SCHNEIDER ATV630 frenlemede ObF (over-braking) — dec süresini uzatamıyorum
- SCHNEIDER Machine Expert M241 e bağlanmıyor — firmware sonrası şifre istiyor
- SCHNEIDER ATV312'de OLF hatası sık geliyor, ITH'i etikete göre ayarladım yine de düşüyor
- SCHNEIDER Schneider HMI paneli açılışta ilerleme çubuğunda takılı kalıyor, açılmıyor
- SCHNEIDER Magelis ekranı M580 otomatla ara sıra haberleşmeyi kaybediyor, IP çakışması yok
- SCHNEIDER M221 otomatı seri Modbus hattında sık sık haberleşme hatası veriyor