SCHNEIDER Enerji & Pano ✓ Çözüldü

Motor kontaktörünün bobini sık sık yanıyor, sebebini bulamıyorum

EB Ersin Bayram · Kalibrasyon Teknisyeni · 13.06.2026 · 908 görüntülenme
Üç fazlı bir motoru süren kontaktörün bobinini üçüncü kez değiştiriyorum, birkaç haftada bir yanıyor. Kontaklar temiz görünüyor, aşırı ısınma da fark etmiyorum. Ne kontrol etmeliyim?
1 Cevap
YT Yavuz Turan · Üretim Bakım Şefi ✓ Kabul edilen çözüm
İlk kontrol noktası kontaktörün sınıfı olmalı; motor yükleri kalkışta nominal akımın birkaç katını çekebilir, resistif yükler için seçilmiş bir kontaktör motor uygulamasında hızla yıpranır. Kontaktörün motor kullanımına ve motorun kalkış akımına uygun boyutlandırıldığını etiketten teyit edin. Kumanda devresindeki bobin gerilimini ölçün, gerilimin nominal değerin üzerinde veya dalgalı olması bobini zamanla yakar. Kontaktörün açma-kapama sıklığına bakın, kısa aralıklarla sık çalıştırma bobinin soğuma süresini bulamamasına ve aşırı ısınıp yanmasına yol açar. Kontak yüzeylerini yakından inceleyin, hafif yapışma veya oksitlenme başlangıcı bobin üzerinden ekstra akım çekilmesine neden olabilir, gerekirse kontak bloğunu da bobinle birlikte değiştirin.
İlgili konular
Tüm konular SCHNEIDER konuları

Sor. Çöz. Paylaş.

Saha teknisyenleri ve mühendislerin gerçek arıza çözümleri. Hatanı yaz, topluluk ve uzmanlar yanıtlasın — sen de bildiğini paylaş.

19.779+HATA ÇÖZÜMÜ
271MARKA
124.202FİYAT KAYDI
İlk konular, sahada en sık yaşanan arızalardan Zeror ekibince derlenmiş örnek vakalardır.
Güvenlik uyarısı: Topluluk ve AI çözümleri referans amaçlıdır. Enerji, PLC ve makine müdahalelerinde yetkili teknik personel ve üretici talimatları esastır. Kritik uygulamalarda çözümün uzman tarafından doğrulanması önerilir.